Madrid, 25. siječnja 2019.

Delegacija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na seminaru „Dan Hrvatske - Mediteranski koridor i budućnost željezničkog sektora u Hrvatskoj“

Delegacija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) Republike Hrvatske - prof. dr.sc. Nikolina Brnjac i načelnik Sektora Igor Radić - sudjelovala je dana 25. siječnja 2019. godine u Madridu na seminaru u organizaciji španjolske Agencije za izvoz i investicije koja djeluje unutar Ministarstva industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španjolske i Gospodarsko-trgovačkog ureda Kraljevine Španjolske u Zagrebu, pod nazivom „Dan Hrvatske -  Mediteranski koridor i budućnost željezničkog sektora u Hrvatskoj“. 

Nastavak je to uspješne suradnje koja je započela 2018. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između MMPI RH, HŽI-a i španjolske tvrtke za upravljanje željezničkom infrastrukturom  ADIF.

Državne tajnica za promet pri MMPI RH prof. dr.sc Nikoline Brnjac susrela se s državnom tajnicom za trgovinu u Ministarstvu industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španjolske Xianom Margaridom Mendez Berotolo. Na sastanku je bilo govora o iskustvima dviju zemalja u pogledu strateškog planiranja, s posebnim naglaskom na mogućnosti zajedničkog nastupa u budućem širenju Mediteranskog koridora te iskorištavanju fondova EU-a u razvoju infrastrukture. 

Na seminaru o budućnosti željezničkog sektora u Hrvatskoj, na kojem je sudjelovalo više od 40 španjolskih kompanija iz sektora prometa, državna tajnica prof. dr.sc Nikolina Brnjac održala je prezentaciju u kojoj je predstavila dosadašnji smjer razvoja prometne mreže Hrvatske i aktivnosti koje su uslijedile nakon pristupanja Hrvatske članstvu EU s naglaskom na inicijativu  MMPI  oko proširenja mreže TEN-T koridora i teretnih željezničkih koridora koji prolaze Hrvatskom te imaju izravan utjecaj na Mediteranski prometni pravac. Hrvatska delegacija imala je priliku razgovarati i s predstavnicima Udruženja koje okuplja željezničku industriju (MAFEX), upraviteljem ADIF-a te drugim predstavnicima španjolskih gospodarskih subjekata koji su sudjelovali u radu seminara.

Seminar „Dan Hrvatske -  Mediteranski koridor i budućnost željezničkog sektora u Hrvatskoj“  izazvao je veliki interes među španjolskim partnerima te je dogovoreno organiziranje Španjolsko - hrvatskog foruma u Republici Hrvatskoj tijekom 2019. godine na kojem će predstavnici gospodarstvenika dviju zemalja imati priliku produbiti već dobre odnose i intenzivirati buduću suradnju.