Madrid, 24. svibnja 2017.

Dt Pejčinović Burić na Konferenciji o žrtvama etničkog i vjerskog nasilja na Bliskom istoku

Državna tajnica za europske poslove Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na Konferenciji na temu „Žrtve etničkog i vjerskog nasilja na Bliskom istoku: zaštita i promicanje pluraliteta i raznolikosti” (Victims of ethnic and religious violence in the Middle East: Protecting and promoting plurality and diversity) koja se 24. svibnja 2017. godine održala u Madridu.

Cilj Konferencije bila je procjena napretka u provođenju ciljeva zacrtanih tijekom Konferencije u Parizu 2015. godine (tzv. Pariškog akcijskog plana) te određivanje aktualnih prioriteta, identificiranje programa, projekata i mjera kojima bi se pomoglo povratku raseljenog stanovništva i potaknulo stabilnost i pomirbu.

Sudionici su u svojim istupima isticali važnost koju očuvanje kulturne, vjerske i etničke raznolikosti predstavlja za stabilnost i napredak regije. Izražena je podrška članovima različitih etničkih i vjerskih zajednica ugroženih od strane pripadnika tzv. Islamske države te je istaknuta potreba nastavka napora medunarodne zajednice na suzbijanju uzroka i širenja terorizma. 

Državna tajnica Pejčinović Burić u svom istupu naglasila je važnost osiguranja dostupnosti humanitarne pomoći izbjeglima i raseljenima, potrebu privodenja počinitelja zločina pravdi, kao i nužnost zaštite vjerskih, etničkih i kulturnih manjina u području Bliskog Istoka. 

Konferencija je okupila predstavnike gotovo 70 država, međunarodnih organizacija i raznih vjerskih zajednica.