Madrid, 13. ožujka 2019.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) osvojila nagradu Europske komisije „Jedinstveno europsko nebo 2019“

U Madridu se od 12. do 14. ožujka 2018. održava 7. po redu Svjetski sajam kontrole letenja (World ATM Congress) na kojemu sudjeluje i Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) koja je u sklopu sajma na prigodnoj svečanosti dobila nagradu Europske komisije „Jedinstveno europsko nebo 2019“ za multinacionalni projekt uspostave zajedničkog zračnog prostora jugoistočne Europe (SECSI) koji je pušten u operativnu uporabu 1. veljače 2018.

Radi se o najvećem sajmu o upravljanju zračnim prometom na kojem sudjeluje 253 izlagača iz cijelog svijeta. Sajam je otvorio Pedro Saura García, državni tajnik za infrastrukturu, promet i stanovanje Kraljevine Španjolske. Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) ove godine predstavial je projekt AMC Portal, centralizirani web-alat za informiranje o trenutačnom statusu kao i o planiranim aktivnostima u zračnom prostoru. AMC Portal razvili su stručnjaci HKZP-a, a njegova je misija omogućiti fleksibilno korištenje zračnog prostora s ciljem maksimiziranja sigurnosti svih njegovih korisnika. Također, predstavili su i sustav informiranja za operativno osoblje CroVIBE, interne bežične aplikacije i mreže koja kontrolorima zračnog prometa omogućuje brži i lakši pristup informacijama te SimA, softvera za dizajn i analizu simulacijskih vježbi. Uz vlastiti štand HKZP se prezentirala i na štandu Udruženja COOPANS koje je vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje šest pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Irske, Danske, Švedske, Austrije, Portugala i Hrvatske.

Izaslanstvo HKZP-a na čelu s direktorom Vladom Bagarićem i djelatnicima Ninom Karamatićem i Marinom Halužan tom je prigodom posjetilo i Veleposlanstvo RH u Madridu.