Bilbao, 02. travnja 2019.

Hrvatsko izaslanstvo na sajmu i konferenciji WindEurope 2019 u Bilbau

U Bilbau se od 2. do 4. travnja 2019. godine održava sajam i konferencija pod nazivom WindEurope 2019, najznačajniji europski događaj u području obnovljive energije  vjetroindustrije. Sajam i konferenciju otvorio je u utorak, 2. travnja 2019. godine, španjolski kralj Felipe VI. 

Na događanjima u okviru Konferencije WindEurope 2019 će se okupiti ključne europske institucije i gospodarstvenici iz područja vjetroindustrije, a očekuje se sudjelovanje 8.000 sudionika, 300 izlagača te će se održati 30 konferencijskih sastanaka. Sudjeluju resorni ministri Španjolske, Portugala i Hrvatske te ministar autonomne pokrajine Baskije, kao i državni tajnici Poljske i Norveške.

Na Konferenciji  prvi put sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo koje vodi ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić te hrvatski gospodarstvenici. U svom uvodnom govoru ministar Ćorić kazao je kako smo od 2009. godine, kada je objavljena prva Energetska strategija Republike Hrvatske, ostvarili ciljeve s promjenama i prilagodbom sustava od konzervativnih prema obnovljivim izvorima energije. Europska komisija s malteškim predsjedništvom 2017. godine pripremila je Valetsku deklaraciju kako bi ubrzala tranziciju čiste energije na europskim otocima. U skladu s time, tijekom hrvatskog predsjedanja 2020. godine želimo nastaviti s daljnjim radom kako bi u Europi imali više čistih energetskih otoka. U veljači ove godine 26 europskih otoka službeno je pokrenulo svoju tranziciju čiste energije. Iz Hrvatske na ovom popisu imamo Cres i Lošinjski arhipelag kao i Korčulu, Brač i Hvar. RH trenutno radi na novoj energetskoj strategiji, koja će biti usvojena ove godine. Jedan od ključnih ciljeva ove strategije je povećanje proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana i solarnih elektrana. 

Na konferenciji su organizirana dva panela pod nazivom South East Europe in focus na kojima sudjeluju hrvatski  stručnjaci i gospodarstvenici, zajedno s predstavnicima europskih institucija i svjetskih korporacija. Po prvi put je organizirano i okupljanje i predstavljanje hrvatski  tvrtki na zajedničkom izložbenom prostoru. Sve su tvrtke predstavljene kroz zajedničke tiskane i vizualne promotivne materijale, kako bi se pokazao značaj i kvaliteta hrvatskih tvrtki. Sudjeluju sljedeće tvrtke i institucije: HEP, HOPS, HROTE, Kamgrad, Zagrebtrans, Končar, AMP, Fractal, Encro, HROTE, Helb i Ingrad.

U hrvatskoj delegaciji, uz ministra Ćorića, sudjelovali su veleposlanica Nives Malenica i tajnica Kabineta ministra Irena Relić.