Madrid, 25. studenog 2019.

Obavijesti o stupnju mjera ograničenja na putu za Camino de Santiago Francés

Obavijesti o stupnju mjera ograničenja koji se odnosi na Camino de Santiago Francés u dijelu između pirinejskih gradova Saint Jean de Pied-de-Port (Francuska) i Orreaga / Roncesvalles (Navarra, Španjolska).

Camino de Santiago jedna je od najvažnijih turističkih atrakcija na sjeveru Španjolske i privlači veliki priliv stranih hodočasnika svake godine, posebno u sezoni od travnja do listopada.
Ulaz Camino de Santiago Francés u Navarru ima dvije varijante: zapadnu, koja počinje od Saint Jean de Pied-de-Port preko Luzaide / Valcarlos do Orreaga / Roncesvalles; i istočnu koja, počevši od Saint Jean de Pied-de-Port-a, stiže do luke Lepoeder sve do Orreaga / Roncesvallesa. Ova varijanta uključuje uspon nagib veći od 1.250 metara do prijelaza Lepoeder (nadmorske visine od 1.400 m).

U posljednjih nekoliko godina, sve više hodočasnika odlučilo je zimi putovati zanemarujući opasnost ovog dijela zbog vremenskih uvjeta u zimskom periodu, poput obilnih snježnih padavina, snježnih mećava i temperatura smrzavanja. Iz tog razloga, Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Navarre odobrilo je rezoluciju kojom se zabranjuje prolazak kroz istočni dio koji prolazi između Saint Jean de Pied-de-Port-a i Orreaga / Roncesvalles-a koji prelaze prolaz Lepoeder, od 1. studenog do 31. ožujka. Za to je razdoblje obvezno putovanje zapadnim putem kroz Luzaide / Valcarlos, kako je naznačeno signalizacijom.

Kršenja ove mjere bit će sankcionirana kao manji prekršaj prema člancima 60. i 61. zakona 8/2005 od 1. srpnja o civilnoj zaštiti i hitnoj pomoći Navarre. Manji prekršaji mogu se sankcionirati novčanom kaznom do 12.000 eura. A osim toga, u slučaju spašavanja, naplatit će im se sukladno članku 51. bis istog zakona 7/2001 od 27. ožujka o naknadama i javnim cijenama administracije regionalne zajednice Navarra i njezinih autonomni tijela.

U prilogu je rezolucija zabrane koja prolazi istočnom varijantom na četiri jezika, španjolskom, baskijskom, engleskom i francuskom te fotografija natpisa.
Također, na sljedećoj poveznici možete pronaći podatke o navedenom odjeljku i obavijesti. https://www.turismo.navarra.es/esp/Productos/Producto_camino-santiago/Relacionados/visitas-imprescindibles/orreaga-roncesvalles-viana/