Madrid, 08. studenog 2015.

OBJAVA BIRAČIMA


Predsjednica Republike Hrvatske je dana 05. listopada 2015. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori u Republici Hrvatskoj će se održati u nedjelju 8. studenog 2015. godine, a u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske izbori će se održati u subotu 07. studenoga i nedjelju 08. studenoga 2015.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se u subotu 07. studenoga i nedjelju 08. studenoga 2015. godine u vremenu od 7 -19 sati na biračkom mjestu br. 1 u Veleposlanstvu RH u Madridu, C/ Claudio Coello 78/2, 28001 Madrid.

Državljani Republike Hrvatske mogu izvršiti uvid u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske: https://uprava.gov.hr

Promjene u registru birača (privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta), te zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača mogu se podnijeti do srijede 28. listopada 2015. godine.

Hrvatski državljani koji žele na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor glasovati u Kraljevini Španjolskoj, a imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, zatražit će prethodnu registraciju. Birači se radi prethodne registracije trebaju obratiti sa zahtjevom Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Madridu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, a ako nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja izbora, mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Madridu, odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

Zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju u Veleposlanstvu RH u Madridu zaprimaju se neposredno, putem pošte, telefaksa ili elektronske pošte. U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta. Zahtjevi za aktivnu registraciju ili prethodnu registraciju mogu se podnijeti zaključno

do srijede 28. listopada 2015. godine
Za dodatne informacije možete se obratiti Veleposlanstvu RH u Madridu, na broj telefona: 34-91-577-6881,  fax: +34-91-577-6905 i e-mail croemb.madrid@mvep.hr