Madrid, 01. kolovoza 2016.

PRIJEVREMENI IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR - Obavijest biračima

Predsjednica Republike Hrvatske je dana 16. srpnja 2016. godine donijela Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju 11. kolovoza 2016. godine, a u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske izbori održat će se  u subotu 10. rujna i nedjelju 11. rujna 2016.

Izbori u inozemstvu za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se u u subotu 10. rujna i nedjelju 11. rujna 2016. godine u vremenu od 7 -19 sati na biračkom mjestu br. 1 u Veleposlanstvu RH u Madridu, C/ Claudio Coello 78/2, 28001 Madrid.

Državljani Republike Hrvatske mogu izvršiti uvid u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske: https://uprava.gov.hr

Promjene u registru birača (privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta), te zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača mogu se podnijeti zaključno do srijede 31. kolovoza 2016. godine.

Hrvatski državljani koji žele na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor glasovati u Kraljevini Španjolskoj, a imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, zatražit će prethodnu registraciju. Birači se radi prethodne registracije trebaju obratiti sa zahtjevom Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Madridu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, a ako nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja izbora, mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Madridu, odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Birači koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju u Veleposlanstvu RH u Madridu zaprimaju se neposredno, putem pošte, telefaksa ili elektronske pošte. U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta. Zahtjevi za aktivnu registraciju ili prethodnu registraciju mogu se podnijeti zaključno

do srijede 31. kolovoza 2016. godine

Za dodatne informacije možete se obratiti Veleposlanstvu RH u Madridu, na broj telefona: 34-91-577-6881,  fax: +34-91-577-6905 i e-mail croemb.madrid@mvep.hr

Objava biračima
Zahtjev za prethodnu registraciju
Zahtjev za aktivnu registraciju